60 jaar Lips Haarmode op Zuilen

Lips Haarmode bestaat 60 jaar en daar mag wel enige aandacht aan besteedt worden.  Het familiebedrijf zit vanaf de start in 1959 op (zowat) dezelfde locatie op Zuilen en heeft in die tijd veel zien veranderen. In die zin zien we in de geschiedenis van de kapsalon ook die van de wijk Zuilen van de afgelopen 60 jaar terug.

Lips senior startte in 1959 aan de C.Smeenkstraat een herenkapsalon. Hij werd daarin op drukke momenten vaak geassisteerd door zijn vrouw Tiny.  Aan de voorzijde, waar nu de huidige kapsalon zit, zat toen nog een dameskapsalon gerund door de heer en mevrouw Ten Hulscher.  Veel personeel van de Demka en Werkspoor, maar ook supporters en voetballers van Elinkwijk bezochten in die periode de kapsalon.

In 1966 werd de dameskapsalon overgenomen en runde de familie een dames- en een herenkapsalon. Ook kinderen uit het gezin leerden het vak in het familiebedrijf en kwamen er in te werken. Halverwege de jaren zeventig werd de dameskapsalon opgeheven en verhuisde de herenkapsalon naar de M. Talmastraat. 

In 1979 kwam Lips senior te overlijden en een aantal jaren later startte zonen Michèl en Leo Lips Haarmode. Er veranderde in die periode veel en het ging minder goed op Zuilen. Dit door oplopende werkeloosheid, de metaalindustrie verdween o.a., en het vertrek van veel koopkrachtige bewoners. Ook de winkels aan strip aan de M. Talmastraat verdwenen stuk voor stuk maar de herenkapsalom bleef. 

Vanf het einde van de jaren negentig verandert het tij op Zuilen weer langzaamaan ten goede. Sloop en nieuwbouw zorgen er voor dat de wijk weer aantrekkelijker wordt. De kapsalon ziet hierdoor ook haar bezoekerspopulatie weer veranderen. 

We schrijven inmiddels juli 2019; Leo Lips is inmiddels met pensioen maar moeder Tiny woont nog steeds boven de winkel.  Alle veranderingen ten spijt bestaat de kapsalon nog steeds en wordt er met nog net zoveel plezier als 60 jaar geleden geknipt, gewassen en gekleurd.

Met dank aan Michèl Lips voor alle verhalen en foto's. Een leuk filmpje met veel foto's is hier te vinden

Terug naar overzicht