Allemaal Zuilenaren – wijk kiest voor verbinding van 3 tot 12 mei

In Zuilen organiseren tal van bewonersorganisaties, scholen, instellingen en ontmoetingsplekken een week van de Verbinding van 3-12 mei. Titel: Allemaal Zuilenaren.  In die 10 dagen is er in de wijk van alles te doen om te vieren dat Zuilen al drie generaties een interculturele wijk is.

De kracht van diversiteit

Bewonersorganisaties in het Burennetwerk Zuilen vinden het belangrijk om de kracht van de diversiteit in de wijk te vieren en extra ontmoetingen mogelijk te maken. De directe aanleiding vormde de Pegida-demonstratie in januari, die heel veel reacties in de wijk opwierp in de trant van ‘blijf van mijn Zuilense moslim-buren af’. Zeker 15 verschillende activiteiten zijn nu al bekend.

Wijkraadsvoorzitter Eric Nijst: “In Zuilen leven we al generaties lang samen. Als collega’s, klasgenoten en buren. We zijn bewoners met allerlei verschillende achtergrond, afkomstig uit alle windstreken. Dat mag ook wel eens gevierd worden. Ook omdat het niet vanzelfsprekend is dat we het goed hebben met elkaar. Soms ontstaan er spanningen door wat er ergens ter wereld of dichtbij gebeurt, al merken we in Zuilen gelukkig minder van de maatschappelijke verharding en polarisatie die je in de landelijke media en politiek ziet. Maar toch: niet altijd begrijpen we elkaar, soms komen contacten moeilijk tot stand. Maar steeds zijn er dan juist momenten waarop je ziet dat we elkaar opzoeken, niet uiteen laten spelen. Er zijn zoveel bewoners die dag aan dag laten zien dat ze willen werken aan een fijne en veilige omgeving voor iedereen.”

Programma van en voor iedereen

Van 3 tot 12 mei komen allerlei initiatieven samen! Op 4 mei gedenkt Zuilen traditiegetrouw met grote opkomst de gevallenen voor onze vrijheid. Van alle kant is men te hulp te geschoten: Amerikanen, Aziaten en Afrikanen. Op 5 mei vinden op diverse plekken kleurrijke bevrijdingsfestiviteiten plaats. Een speciale fietstocht voert die dag langs een kerk, een moskee en een Chinese tempel. Dat weekeinde begint ook de Ramadan, periode van vasten voor veel wijkbewoners. Meerdere avonden zijn er publieke iftars waar Zuilense moslims de vasten breken en de buurt is uitgenodigd voor de maaltijd. In buurthuizen, de bibliotheek, eettafels bij ouderengroepen en op andere plekken in de wijk vinden activiteiten plaats. Op scholen wordt aandacht geschonken aan de diversiteit die kenmerkend is voor Zuilen. Ieder in Zuilen kan meedoen.

Een publiciteitscampagne met flyers en banners op allerlei plekken zal voor de nodige bekendheid zorgen. Via de agenda van Zo is Zuilen blijft u op de hoogte van alles wat er op de dag zelf op het programma staat.
 

Download hier het volledige programma. 

 

 

Terug naar overzicht