De Kano van Noach: een hint naar onze toenemende argeloosheid op straat

De van plastic flessen gemaakte kano. Foto: Jeroen Knevel

Kunstenares Ineke in het Julianapark. Foto: Jeroen Knevel

De Kano van Noach van de Zuilense kunstenares Ineke Kruyter (60 jaar) dreef weken in het Julianapark, als een helder icoon van onze wegwerpcultuur. Het was de zevende en laatste ankerplaats van dit kunstwerk.

Ineke woont al een tijd in een atelierwoning in Zuilen, waar zij met allerlei gevonden materialen 3D-objecten en kleurrijke collages creëert.

Het is mooi om een drijvende boot van plastic flessen op verschillende plaatsen in Zuilen aan te treffen. ‘Goh, al die aandacht voor mijn werk ineens. Wat geweldig’, zegt Ineke glimlachend. ‘Ik wandel graag, bijvoorbeeld bij de Stadstuin en voor mijn beeldend werk ontwikkelde ik ideeën rondom hergebruik van gevonden voorwerpen. Ik vind buiten veel plastic.’

‘Ik vind het interessant om met wegwerpmateriaal objecten te maken en ben blij dat mijn kano mensen letterlijk en figuurlijk deed stilstaan. Aandacht voor nieuwe kunstvormen en een hint naar onze toenemende argeloosheid op straat. Weggegooid materiaal draagt menselijke sporen; ergens was het deel van een verhaal, een verbinding met wat die mensen op die plek deden, waarop ik het weer verzamelde.’

De Kano van Noach roept op om na te denken hoe we met z’n allen Zuilen schoon kunnen houden en af en toe mensen mogen aanspreken, maar zeker ook onszelf.

Terug naar overzicht