De wonderlijke wereld van ‘Het nieuwe inzamelen’

Een ingezonden brief van Zuilenaar Karin Kraaijvanger

 

In 2019 en 2020 kregen wij als inwoners van Zuilen regelmatig blijde berichten van de gemeente Utrecht dat men overging op ‘Het nieuwe inzamelen’. We zouden meer en beter afval gaan scheiden. Een van de dingen die daaraan bij zou dragen was een aparte kliko voor verpakkingen zoals plastic, blik en melkpakken en één voor papier en karton.

 

De kliko voor verpakkingen ging niet door, omdat scheiden bij de afvalverwerking beter werkt dan scheiden bij de bron (thuis). We moesten in het vervolg zelf ons restafval naar een container brengen. Ik dacht bij mezelf: “Dat is een mooie deal, ik breng zelf mijn restafval weg en kan met behulp van de kliko makkelijker mijn papier scheiden. Wellicht wordt er op deze manier over het algemeen ook meer papier ingezameld.”

 

Nou, zo eenvoudig is dat niet in Utrecht. We kregen nog lang blijde berichten van de gemeente maar in februari 2021 was er nog steeds geen papiercontainer. Dat terwijl op de website van de gemeente Utrecht te lezen was dat onze wijk al in de week van 16 november 2020 een kliko voor papier zou krijgen. Dus toch maar eens contact opgenomen met de gemeente.

 

Ik kreeg al snel een mail met als afzender “Projectteam het nieuwe inzamelen”, geen naam dus, met de mededeling dat wij niet de beschikking hebben over een achterom of een voortuin en daarom geen kliko konden krijgen want het is niet de bedoeling deze door het huis naar achter in de tuin te rijden.

 

Op mijn vraag hoe het dan met de gft-kliko moest en met het feit dat we al sinds 1991 ook de kliko voor restafval door het huis rijden kreeg ik als antwoord dat deze kliko’s ten onrechte zijn uitgedeeld en binnenkort opgehaald gaan worden (?). Ik zag Middeleeuwse taferelen voor me met afval wat op straat gegooid moest worden. Misschien dan toch ook maar varkens in het park die de rommel een beetje weg kunnen eten.

 

Zo is er nog even een mailwisseling geweest met vooral  antwoorden op niet gestelde vragen. Maar de aanhouder wint en op 3 maart mocht ik een kliko in ontvangst nemen. Nadat meerdere bewoners uit onze straat naar aanleiding hiervan ook een kliko aangevraagd hadden werd er gezegd dat we toch allemaal een kliko zouden krijgen.

 

Helaas is dat niet gebeurd, in antwoord op het zoveelste telefoontje van bewoners uit de straat over de papierkliko werd wel gezegd dat bellen niet meer nodig was maar alleen de bellers hebben er een gekregen. Ook ontbrak op de afvalwijzer de lijst met data waarop het papier ingezameld wordt. Gelukkig zijn we nu wel in de route opgenomen.

Terug naar overzicht