Denk mee over de Zuilense week van de verbinding!

Vier de diversiteit van onze wijkbewoners mee tussen 4 en 12 mei 2019!

Eerste brainstorm op 21 februari, 16-18u in de activiteitenruimte 1 van buurtcentrum de Beatrix.

Heel Zuilen werd half januari opgeschrikt door de demonstratie van Pegida en de nare nasleep ervan. Dankzij inzet van politie, jongerenwerk en gemeente verliep de demonstratie zelf rustig. Een groep jongeren, veelal van buiten de wijk, trok na afloop helaas een spoor van vernielingen langs de toegangswegen. Inmiddels staat het aantal aangiften van kapotte autospiegels en ingeslagen ruiten al op meer dan 50. Buitengewoon naar voor de mensen die het betreft, en die deze onverwachte kosten vaak niet vergoed krijgen.

Toonbeeld van verbinding

Toch was de reactie van Zuilen op de demonstratie zelf – naast de moskee nota bene – een toonbeeld van interculturele verbinding en verdraagzaamheid. “We leven hier al 50 jaar in goede harmonie naast en met elkaar, dus blijf van de Zuilense moslims af!” was de teneur van de reacties. Er kwamen steunbetuigingen van alle kanten en ook de gezamenlijke kerken stuurden een solidariteitsverklaring. Het moskeebestuur van de Abi Bakr Essadik maande tot kalmte, vriendelijkheid en het voorkómen van een tegenreactie. Ook de politie en het Veiligheidsteam Noordwest vroegen om de demonstratie zoveel mogelijk te negeren en zeker geen tegendemonstraties te organiseren. En zo gebeurde het ook.

Tientallen bewoners hielpen ook als vrijwilliger mee om de eigen jongeren op afstand te houden. Tijdens de evaluatie kwam burgemeester Jan van Zanen deze buurtvaders en -moeders, moskeebestuurders en jongerenwerkers bedanken en een hart onder de riem steken.

Samen vieren van diversiteit

Na afloop dachten de betrokken bewoners: we zouden de verbinding in onze interculturele wijk ook eens kunnen vieren! In de landelijke media en op internet lijken de tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen steeds groter te worden. Maar in onze wijk kunnen we laten zien en ervaren dat goed samenleven met respect voor ieders eigenheid meestal wel degelijk lukt!

Zo is het idee van de ‘Week van de Verbinding’ ontstaan. Op diverse plaatsen zullen tussen 4-12 mei interculturele activiteiten zijn die vriendschap, ontmoeting en gewone nieuwsgierigheid naar elkaar stimuleren en vieren. Van het herdenken van alle slachtoffers van de Duitsers en al die Nederlanders, Canadezen, Marokkanen, Russen, Amerikanen en Britten die voor onze vrijheid vielen op de avond van 4 mei. Tot het vieren van 50 jaar associatieverdrag met Marokko (het ‘gastarbeidersverdrag’) op 11 mei met prachtige muziek en film in het Vorstelijk Complex. Ook kun je op diverse plaatsen en avonden meedoen aan een iftar maaltijd (het breken van de vasten bij zonsondergang tijdens Ramadan).

Heb je zelf een idee om iets te organiseren dat de diversiteit van onze mooie wijkbewoners die week in het voorjaarszonnetje zet? Mail dan naar Zuilenverbindt@gmail.com en kom op 21 februari van 16-18 uur naar buurtcentrum de Beatrix om je idee te delen. 

Terug naar overzicht