Dodenherdenking op Zuilen

Reeds jaren wordt er in Zuilen een Stille Tocht georganiseerd waarbij bewoners en vrijwilligersorganisaties vanaf de brandweerkazerne naar het monument op het Prins Bernhardplein lopen en daar na 2 minuten stilte bloemen en kransen neerleggen. Voor 2020 hadden diverse organisaties in Zuilen overlegd om de herdenking wederom te organiseren.

De corona crisis gooide echter roet in het eten. In één klap werd alles wat gepland was weg gevaagd.

De herdenking niet door laten gaan was echter ondenkbaar. Dus werd er door diverse groepen gezocht naar wat er wel en niet mocht in deze tijd waarin de meeste mensen aan huis gekluisterd zijn. 
Het Nationaal 4 en 5 mei comité hield landelijk een inzamelingsactie waarbij mensen tulpen konden kopen. Bij 75 monumenten in Nederland zijn op zondag 3 mei tulpen gebracht in de kleuren van de Nederlandse vlag. Een mooi gebaar……ook op Zuilen zijn ze langs geweest zodat het monument er op 4 mei al mooi bij stond.
Inmiddels was wel duidelijk dat bloemen en kransen neerleggen bij het monument was toegestaan mits de 1,5 meter regel in acht werd genomen en er niet teveel mensen tegelijk samen komen.

Naast de kransen die bij het monument zijn neer gelegd van de gemeente, Comité Julianapark en de samenwerkende kerken op Zuilen ontstond er nog een initiatief. Hier was een mal gemaakt van het wapen van Zuilen waarbij bewoners rode rozen in het wapen konden steken. Dit werd voor het monument neergelegd. Vele bewoners kwamen op 4 mei tussen 9 en 18 uur langs om hieraan mee te doen. Hiernaast legden ook diverse bewoners een bloemetje neer. 

De scoutinggroepen die normaliter een erehaag vormen bij het monument, hebben zwerfkeien bij het monument neergelegd. Uiteraard zorgde de gemeente ervoor dat de vlam werd aangestoken en dat de vlag er hing.Zo is deze alternatieve herdenking even plechtig als in voorgaande jaren.

Des te meer beseffen we in deze tijd hoe belangrijk het is om samen te herdenken en een gemeenschappelijk doel te hebben. Ook beseffen we dat vrij zijn heel veel waard is.

Hopelijk kunnen we binnenkort weer veilig naar buiten en blijven we omzien naar elkaar zoals we dat ook in deze moeilijke periode doen.

Bewoners van Zuilen……wij zijn trots op jullie!

Terug naar overzicht