Doe als Claudia, word actief!

Het kan (nog) niet, het moét, Claudia doet het! Straotpraot is een briljant voorbeeld van een bescheiden bewonersinitiatief op Zuilen. Het project is prachtig in zijn eenvoud: iedereen die wacht bij de bushalte, kan die wachttijd veraangenamen door een kort gesprekje met een mede wijkbewoner. Gewoon een tafel en twee stoelen. Daarbij nog een lekker bakkie koffie of thee en geluk wordt gemaakt!

Claudia Brugman, gewoon een buurtbewoner met passie voor haar wijk, Zuilen. En ver daarbuiten trouwens. Claudia heeft veel ideeën en ze doet er ook wat mee! Soms zijn haar hersenspinsels gedetailleerd, vaak blinken ze uit in hun eenvoud. Zo ook Straotpraot, een project om bewoners weer met elkaar en hun directe omgeving in contact te brengen. Zo simpel, zo effectief! Na een stroeve start, is Straotpraot nu een bekend fenomeen in de wijk.

Vrijdag 22 juni zag een volgende mijlpaal in het project het licht. In aanwezigheid van vele toeschouwers onthulde de kersverse wijkwethouder Klaas verschuure de eerste stoeptegel van Straotpraot op -of liever ín- het plein voor buurthuis Zuilen aan de St. Ludgerusstraat. De tegels zijn over heel Zuilen ingegraven. Ze vormen een oproep aan wijkbewoners om even de tijd te nemen voor een kort gesprekje.

Het initiatief van Claudia leverde niet alleen profijt op voor de wijk Zuilen. Ook Claudia zelf groeide en kwam in contact met anderen mensen. Zo werd ze uitgenodigd om een gastcollege te geven op de Hogeschool van Utrecht en doceerde zij de studenten op het maken van contact met onbekende wijkbewoners. meer geluk ontstond!

 

In de goede traditie van Claudia was haar wijkfeest tot in de puntjes verzorgd. Natuurlijk werd ze daarin bijgestaan door vele vrijwilligers en ondernemers op Zuilen! In haar dankwoord roemde Claudia ook de samenwerking met de gemeente (Fred Nuwenhuis) en de mensen van het Wijkbureau Noordwest.

De sociaal makelaar van Me’kaar ondersteunde Claudia bij het opzetten en verder brengen van Straotpraot. Stiekem droom ik al van een glow-in-the-dark lijn die al die stoeptegels

‘s avonds en ‘s nachts met elkaar verbind… Maar dat is geheel aan Claudia natuurlijk.

Heb je zelf inspiratie opgedaan door Claudia’s initiatief. Neem contact op met Me’kaar (www.mekaarutrecht.nl).

Ed Lasseur

Sociaal makelaar Me’kaar)

 

Terug naar overzicht