Het Grijze Koppen Orkest in Zuilen

Als je op maandagochtend tussen half 11 en half 12 in de Bibliotheek Zuilen komt, klinkt er muziek. Dan repeteert namelijk het Grijze Koppen Orkest onder leiding van dirigent Peter de Boer. Ik repeteer een keertje mee.

Dirigent Peter de Boer:

“Muziek maken doet iets wonderlijks met mensen. Muziek gaat direct je hart in, laat alles stromen. Zelfs bij kwetsbare mensen, bijvoorbeeld mensen met een beroerte of Alzheimer. Het centrum in de hersenen waar muziek zit blijft het langst intact.
Samen met anderen muziek maken is ook goed om de eenzaamheid te bestrijden. Muziek maakt van alles los, en je doet het echt samen. Maar het allerbelangrijkste is: het is gewoon heel leuk is om samen muziek te maken!”

Instrumentjes

Het mooiste is, je hoeft niet eens een instrument te kunnen spelen of noten te lezen om mee te doen. Peter en zijn bongo spelende assistente Mabette nemen elke week een set simpele instrumentjes mee, die iedereen direct kan bespelen.

Zo zijn er de kleine en grote schellenbomen: stokken met metalen limonadeflesdopjes, die een rammelend geluid maken. Ook zet hij een rij ‘fort-gitaartjes’ neer. Die zijn gemaakt van conservenblikjes, plastic snoer, hout en simpele haakjes.

Er zijn inmiddels zoveel Grijze Koppen Orkesten in het land, dat er een klein ‘fabriekje’ is in Eindhoven, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met veel liefde en aandacht deze instrumentjes maken.

In Zuilen en Overvecht

Op dit moment zijn er 2 Grijze Koppen Orkesten in Utrecht: tot en met 4 februari elke  maandagochtend van 10.30 – 11.30 uur in de Bibliotheek Zuilen; en van 14.00 – 15.00 uur in Zorgcentrum Rosendael in Overvecht. In 5 repetities werken de orkesten toe naar een feestelijk eindconcert waar iedereen welkom is. Dat zal zijn op vrijdag 8 februari van 14.00 – 15.00 uur in Rosendael. En op zaterdag 9 februari van 10.30 – 11.30 uur in de Bibliotheek Zuilen.

Terug naar overzicht