Huiswerkklas in Zuilen

Als buurtvader komt Abbass Moussaoui op veel plekken in Zuilen. Diverse ouders lieten hem weten prijs te stellen op extra steun aan hun schoolgaande kinderen. Dat was voor hem eind 2011 aanleiding een huiswerkklasje te starten in de buurtwoning van Mitros aan het Zwanevechtplein. De huiswerkklas is formeel een activiteit van de stichting Tagmat, waar Abbas Moussaoui penningmeester van is. De stichting regelt verder onder meer de buurtvaders die een oogje in het zeil houden in de wijk en organiseert diverse (sport)activiteiten. Sinds kort is de huiswerkklas, verdeeld over twee groepen, te vinden in het Vorstelijk Complex.  

Het was een aarzelend begin, ruim anderhalf jaar geleden. Er kwamen drie kinderen naar de huiswerkklas, van wie er eentje ook nog eens Abbass’ eigen dochter Zineb was. Hij had geen duidelijk plan, maar voelde wel de behoefte iets te betekenen voor de wijk en met name de jeugd. “Ik ben heel betrokken bij Zuilen en wil een bijdrage leveren aan de toekomst van de wijk. En die toekomst ligt deels in handen van onze kinderen.”

Na de voorzichtige start wisten al snel steeds meer kinderen ‘Huiswerkklas plein 11’, genoemd naar het adres, te vinden. Inmiddels gaan er wekelijks zo’n 25 kinderen op zaterdagochtend  naartoe. Een vast programma is er niet, alleen het begin van de bijeenkomsten staat vast: huiswerk maken. Maar de kinderen – voornamelijk leerlingen van basisscholen uit de buurt – hebben helemaal niet zoveel huiswerk. “De kinderen die meedoen, presteren ook niet slechter dan gemiddeld op school. Wel kunnen ze wat meer zelfvertrouwen gebruiken. Ik besteed aandacht aan zaken als goed opletten, naar elkaar luisteren en positief met elkaar omgaan.”

Maar de bijeenkomsten moeten boven alles leuk zijn, vindt de initiatiefnemer. Dus zitten de kinderen niet alleen met hun neus in de boeken, maar vertellen ze elkaar ook verhalen of doen ze spelletjes. En wanneer alles gedisciplineerd verloopt, is er soms een beloning in de vorm van een uitstapje. Onlangs nam ‘de meester’ nog een aantal kinderen mee naar het Museum van Zuilen, waar bezoekers van alles te weten kunnen komen over de geschiedenis van de wijk. “En ik wil binnenkort met de kinderen naar het Militaire Luchtvaart Museum waar ze het verhaal over de Tweede Wereldoorlog meekrijgen.”

De kinderen blijven komen, ook sinds de huiswerkklas vanwege ruimtegebrek aan het Zwanevechtplein verhuisde naar het Vorstelijk Complex en andere vrijwilligers de begeleiding overnamen. “De faciliteiten zijn daar beter, maar de naam blijft ‘Huiswerkklas Plein 11’. Misschien begin ik op de oude plek nog wel met een nieuwe groep, afhankelijk van de belangstelling. En ik blijf me inzetten voor de andere bezigheden van de stichting. Waarom? Ach, als je iets doet voor de leefbaarheid, wordt de wijk er alleen maar leuker van.”

Dit verhaal verschijnt ook in de rapportage over de Krachtwijken 

 

Terug naar overzicht