Interview met David Bosch

David Bosch staat nummer twee op de Utrechtse lijst van de Partij voor de Vrijheid. Via wat omzwervingen door de PVV-gelederen kwam ik bij hem uit. Hij woont weliswaar niet in Zuilen, maar zijn hoge notering maakt dat goed. Het is immers spannender om met iemand te praten die binnenkort wat in de melk te brokkelen heeft dan met iemand die uiteindelijk niet in de raad komt.

David, Jij woont niet in Zuilen. Waar dan wel?

Ik woon in Leidsche Rijn. Het bevalt me daar wel. Het is een rustige buurt. Ik woon al 22 jaar in Utrecht, dus ik mag dan wel import-Utrechter zijn, ik weet best wat van de stad.

Weet je ook wat van Zuilen?

Nou ja, misschien niet zoveel als jij, maar ik ben een tijd lang parttime buschauffeur geweest op lijn 3. Op zaterdag zat ik op deze oude lijn. Dan zie je best veel.

Hoe kom jij op lijn 3 terecht? Ik hoor een Twentse tongval. Of anders: hoe kom jij in de politiek terecht?

Ik kom inderdaad uit Twente. Ik was als 16-jarige geïnteresseerd in de debatten van mijn toenmalige gemeente. Ik zat daar regelmatig uit pure nieuwsgierigheid op de publieke tribune. Ik was geïnspireerd door Frits Bolkestein. Die man sprak duidelijke taal. Hij mag een ras-intellectueel zijn, maar wat ik goed aan hem vond was dat hij recht voor zijn raap was. Daar houden mensen van. Ik tenminste wel. Toen ik in Utrecht kwam wonen werd ik voorzitter van de JOVD. Die was toen nog onafhankelijk van de VVD. Ik was ook lid van de VVD.

Maar die Lijn 3.

Ik heb Rechten gestudeerd en Geschiedenis. Dat ging op een bepaald moment niet zo lekker. Ik heb toen even een time-out genomen en begon als buschauffeur. Ongemerkt ben ik verder gegaan in die branche en ik werk nu bij het Landelijk Regiecentrum Openbaar Vervoer. Toen ik op lijn 3 reed, was het openbaar vervoer in Utrecht nog van het GVU. Dat is nu allemaal veranderd. Dat buschauffeur zijn was wel leuk. Je leert er heel wat. Bijvoorbeeld dat in een wijk als Zuilen, waar de inkomens - in die tijd zeker – behoorlijk verschilden met die in bijvoorbeeld Rijnsweerd, geen belemmering waren om mij af en toe een fooitje te geven. Dan zeiden de mensen op z’n Utrechts: “Hier jochie, koop er maar een bakkie koffie van.” Veel mensen denken dat er in volkswijken veel asociale mensen wonen, maar het tegendeel is waar.

Wat vind jij belangrijk in een stad als Utrecht?

Ik ben tegen ‘wensdenken’. Je moet als gemeente niet zelf bedenken wat het beste voor je burgers is, maar doen wat mensen echt vinden. Dat betekent dat je bijvoorbeeld referenda moet houden voor belangrijke onderwerpen die mensen echt wat aangaan. Ik vind ook dat de stad bereikbaar moet zijn, zowel per fiets, per openbaar vervoer, maar ook per auto. Ik vind de milieuzone bijvoorbeeld zinloos en belemmerend. Als je aan iemand vraagt of hij wil dat stinkende oude diesels uit de binnenstad moeten blijven, ligt het antwoord voor de hand. Maar hoeveel van die ouwe stinkende diesels rijden er überhaupt nog rond? Bovendien verplaats je het probleem. Ik vind ook dat we geen Amsterdam 2.0 moeten worden. De stad moet leefbaar blijven.

Inbreiding is ook zo’n onderwerp. Ik vind het jammer dat alles binnen de bebouwde kom wordt volgebouwd. Er blijft geen stukje groen meer over. Kijk maar in Zuilen. Daar is al zo weinig groen. Wijken moeten wijken blijven.

Wat zou jij doen als je een zak geld……

Ah, dat is een standaardvraag van jou hè? Ik zou geld steken in een goede fietsverbinding van Leidsche Rijn naar de rest van de stad. Het is een mijl op zeven, terwijl het hemelsbreed maar een klein stukje is. De buslijnen kunnen veel praktischer. Vroeger had je in Utrecht de ringlijn (bus 10 en 20, red.). Die verbond de lijnen die naar het centrum gingen op een handige manier met elkaar. Nu moet je soms eerst helemaal naar het centrum om terecht te komen bij iemand die feitelijk heel dichtbij woont. Daar kan wel wat aan veranderen.

Een ander ding is het zwerfvuil, bijvoorbeeld hier op de Amsterdamse Straatweg. Dat maakt een wijk onleefbaar en schept een gevoel van onveiligheid

Wat mij opvalt, is dat het woord ‘islam’ nog niet gevallen is.

Dat woord laat jíj nu vallen. Ach, iedereen weet hoe de PVV daarover denkt. De Islam is, naast een godsdienst, een ideologie. Ik vind het belangrijk dat iedereen de vrijheid heeft om te denken en doen wat hij wil. Ik wil niet dat de ene groep de andere groep iets opdringt. Als wij iets zeggen, ligt er een behoorlijk vergrootglas klaar. Mensen voelen zich zo gauw gekwetst. En wat is kwetsen? Als iemand mij (en hij wijst naar zijn bourgondische gestalte, red.) een dikzak noemt, voel ik me niet gekwetst.

Nou ja, dat vind ik schelden.

Okee, als iemand mij een racist noemt, weet ik dat ik dat niet ben. Ik voel me daardoor niet gekwetst. Ik wil zelf dus ook de vrijheid hebben om te zeggen wat ik bijvoorbeeld van een boerka vind. Of van de zwartepietendiscussie. Dring elkaar elkaars overtuigingen niet op. Dát vind ik belangrijk.

Wat vind jij ervan dat jullie nummer 4, Rob Jansen, al voordat hij gekozen is, zegt dat hij zich wil afsplitsen omdat hij de Utrechtse PVV-standpuntn niet ver genoeg vindt gaan?

Dat zou ik nooit doen. Ik vind dat als je het niet meer eens bent met je partij, dat je je zetel moet teruggeven.

Zou jij ooit wethouder willen zijn?

Nee. Ik denk dat ik meer bereik in de raad, dan in het college. Ik sta liever tussen de mensen in.

Vind jij dat de PVV al bij voorbaat wordt uitgesloten?

Ja. Gek genoeg zegt David Veenhof van het CDA (eerder hier geïnterviewd, red.) dat hij openstaat voor een partij als DENK omdat daar veel mensen op stemmen. Op de PVV gaan ook heel veel mensen stemmen. DENK en de PVV beslaan samen 45% van Overvecht. Best een hoop mensen, die sluit je dan allemaal uit.

Als ik straks in de raad zit stem ik mee met onderwerpen waar we het mee eens zijn. En niet tegen, omdat onze ‘tegenstanders’ dat voorstel hebben ingediend. Ik hoop dat de andere partijen er ook zo over denken.

Terug naar overzicht