Interview met David Veenhof

David Veenhof is een Zuilenaar, alhoewel nog niet zo lang. Sinds 2013 woont hij in Zuilen Noord met zijn vrouw en nu 9 maanden oude dochtertje, die tijdens ons gesprek op de vloer van De Parel van Zuilen haar kruipoefeningen doet. David staat op nummer 21 van de lijst van het CDA. De vraag of hij in de gemeenteraad zal komen is dus niet zo moeilijk te beantwoorden. Tenzij wij nu allemaal onze voorkeurstem op hem uitbrengen. Dan verandert de zaak misschien.

Wat doe je in het dagelijks leven voor de kost?

Ik werk als jurist bij het CIBG. Dat is een agentschap van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het CIBG houdt zich bezig met het BIG-register (de bevoegdheden van zorgverleners, red.), het lerarenregister en het donorregister. Ik reis dus meerdere keren per week met de trein op en neer naar Den Haag.

Heeft het feit dat je bij een ministerie werkt invloed op jouw werk voor het CDA?

Nee, eigenlijk niet. Andersom wel. De politiek beïnvloedt mijn werk wel degelijk. Heel actueel is de nieuwe donorregistratiewet. Die verandering betekent voor ons behoorlijk wat nieuw werk aan de winkel. Wij moeten ervoor zorgen dat iedereen in Nederland daarover een brief krijgt.

Hoe ben jij eigenlijk in de politiek verzeild geraakt?

Ah, best een moeilijke vraag. Niet door iets heel specifieks. Ik vind dat als je wilt dat er iets gebeurt, of verandert, of als je een mening hebt, niet moet gaan zitten afwachten, maar zelf iets doen. De standpunten van het CDA passen het beste bij mij en daarom heb ik me aangesloten bij deze partij en ben actief geworden.

Wat vind je van onze wijk? Je woont hier nu al bijna vijf jaar.

Ik vind Zuilen een heel prettige wijk. Ik heb ook in Lombok en Hoograven gewoond. Dat zijn ook leuke wijken, maar nu ik een dochtertje heb, waardeer ik de ruimte en het groen. Zuilen is een mooie wijk en je hebt alles bij de hand.

Noordwest schijnt de minst groene wijk te zijn.

Ik ervaar dat niet zo. Ik woon tegenover een parkje. Er zijn natuurlijk wel stukken in deze wijk waar weinig groen te vinden is, maar al met al is er openbare ruimte genoeg. In Overvecht is ook veel groen, maar vreemd genoeg ervaar ik dat daar anders.

En wat vind je ontbreken in onze wijk? Zijn er ook minpunten?

Er zou wel wat meer horeca mogen zijn. Leuk is dat Meneer Smakers, dat hamburgerrestaurant een zaak begint op de Marnixlaan. Maar er kan nog wel wat meer bij. Je kunt als gemeente op dit vlak bijdragen door goed te kijken naar de bestemmingsplannen en op deze manier meer bedrijvigheid stimuleren.

Als jij een enorme smak geld te verdelen zou hebben, waar zou jij dan op inzetten? Je mag zelf weten hoeveel.

Ik vind het uitgeven van geld geen doel op zich. Als dingen goed gaan hoeft de politiek zich daar verder niet mee te bemoeien. Temeer omdat het belastinggeld is. Dat geld is dus van ons allemaal. Daar moet je zuinig mee omgaan. En als je het uitgeeft, moet dat goed te verantwoorden zijn.

Maar als er nu dingen niet goed gaan? Waar zou jij ons belastinggeld dan aan willen besteden?

Aan veiligheid. Aan onze leefomgeving, zoals goede huisvesting. Aan sport. De zorg is belangrijk. Wijkteams doen bijvoorbeeld goed werk. Daar zou je extra in kunnen investeren.

Niet aan cultuur?

Niet direct. Ik vind dat cultuur in beginsel zichzelf in stand moet kunnen houden. Natuurlijk zijn er bepaalde zaken waar je als overheid een taak hebt, zoals bepaalde monumenten of musea maar het blijvend subsidiëren van de muziek- of theaterprogrammering van welk podium dan ook, zie ik niet als een gemeentelijke prioriteit.

Ook niet die van Tivoli? Dat lijkt toch een bodemloze put?

Ik hoop het niet. Je kunt de klok niet terugdraaien en ik zie ook niet goed voor me dat er een bordje ‘Te Koop’ op de deur zal komen te staan, maar je kunt als gemeente niet blijven bijdragen in iets dat onrendabel is. Hoe dat dan wel opgelost moet worden is natuurlijk best een opgave. Je kunt bijvoorbeeld wel commerciëler denken. Programmeer om de kosten te dekken dan toch maar tien keer, bij wijze van spreken, De Toppers. Ik vind de sociale effecten van subsidies belangrijker dan de culturele effecten. Als er geld naar cultuur gaat, vind ik ook dat iedereen daar beter van moet kunnen worden. Ook de mensen die niet zoveel te besteden hebben. Wat er bijvoorbeeld hier in Zimihc (in het Vorstelijk Complex, red.) gebeurt, vind ik goed. Daar zie je veel mensen uit de wijk op af komen. Dat is toegankelijk en gezellig.

Zou jij wel wethouder willen zijn?

Wellicht in de toekomst. Ik zit nog niet eens in de Raad. Ik denk wel dat ik het zou kunnen.

En de landelijke politiek? Ambieer je daar iets in?

Nee. Daarvan vind ik dat je als politicus in een te voorgeprogrammeerd systeem zit. Het keurslijf van de media en het nieuws dwingt je als politicus veel ongenuanceerder te zijn in je uitspraken dan je zou willen. Dan moet je je bedienen van oneliners om maar op te vallen. Dat trekt mij helemaal niet.

Ben jij voor een brede coalitie?

Ja. Dat zorgt voor een breed draagvlak. Het dwingt je tot samenwerking en dat is goed. Op dit moment bijvoorbeeld, maakt Denk grote kans om in de Utrechtse gemeenteraad te komen. Dat betekent dat er veel mensen op hen stemmen. Dan moet je openstaan voor samenwerking. In het geval van Denk zijn er zeker inhoudelijke overeenkomsten. Net zoals Denk vind ik ook dat het belangrijk is om racisme en discriminatie te bestrijden. Daar is trouwens niemand het mee oneens.

Dat dacht het CDA ook toen ze met de PVV in zee gingen, een jaar of zeven geleden. Ook een jonge beweging met een stormachtige ontwikkeling met alle risico’s van dien.

Dat is waar. Daarvan kun je zeker achteraf zeggen dat dat niet zo’n gelukkig besluit is geweest. Maar het leert je wel wat. Die fout moet je niet meer maken, tenzij er wat ten goede verandert natuurlijk. Je moet altijd blijven openstaan voor samenwerking.

Nu het zo is dat jijzelf hoogstwaarschijnlijk niet in de gemeenteraad komt, op wie moeten wij dan stemmen. Geef mij eens een onvervalst stemadvies?

Op Sander ! Wij hebben een mooie lijst met goede kandidaten hoog op die lijst en Sander van Waveren staat op nummer 1.

Terug naar overzicht