Interview met Mohammed Saiah

Mohammed Saiah is officieel geen Zuilenaar, want hij woont in Overvecht. Maar zijn vader en moeder wonen in Pijlsweerd, evenals zijn zus met haar man en twee kindertjes. Chauvinistische Zuilenaar als ik ben, eigen ik me Mohammed dus toe en verklaar hem toch een beetje Zuilenaar. Een mens moet wat.

Mohammed staat op nummer 10 van de lijst van D66. Verkiesbaar dus.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik studeer nog. Marketing en Communicatie aan het ROC Midden Nederland, een MBO-opleiding. Verder ben ik actief als vrijwilliger bij Plan Einstein, waar ik ook woon. Dat is een combinatie van vluchtelingenopvang en jongerenhuisvesting voor jongeren uit de wijk Overvecht die graag iets betekenen voor de buurt en de opvang van vluchtelingen. Daarnaast ben ik ook vrijwilliger bij de Escaperoom in de binnenstad.

Hoe kom jij in de politiek terecht?

Tijdens de zomervakantie, anderhalf jaar geleden, heb ik besloten om politiek actief te worden. Ik vond dat er heel veel slecht ging. Toen er sprake was van de opvang van 450 vluchtelingen in Overvecht, was ik het daar niet mee eens. Niet omdat ik vind dat je geen vluchtelingen moet opvangen, maar omdat zo’n AZC tegenover de flats staan waar de mensen naar de voedselbank moeten. Niet uit te leggen. Ik protesteerde dus mee in die heftige tijd, met alle anderen en merkte voor het eerst dat er in Overvecht ook saamhorigheid kan zijn. Dat protest heeft overigens niet geholpen.

Samen tegen de vijand?

Ja, eigenlijk wel. Cynisch hè? Als actieve buurtbewoner merkte ik ook dat je kan roepen wat je wilt, maar dat het toch heel moeilijk is om met je vragen en problemen door te dringen tot de politiek. Ik zag de politiek als een elitaire kliek witte, hoogopgeleiden.

Ligt dat aan de bestuurders of aan de ambtenarij?

Allebei, denk ik. De ambtenaren, bijvoorbeeld het wijkbureau, zijn de eerste die weten wat er speelt. Maar als je dat niet overbrengt, of onvoldoende, dan gebeurt er niks. Daarnaast is het zo dat de bestuurders er niet genoeg bovenop zitten.

Dus dan zelf de politiek maar in. Maar waarom D66 dan? Die staan toch te boek als behoorlijk wit en hoogopgeleid?

Ja. Maar uiteindelijk heb ik toch met mijn gevoel voor deze partij gekozen, omdat ik mij hier het meest thuis voelde. Al moet ik zeggen dat GroenLinks, de PvdA en de SP ook goede standpunten hebben. Ik denk dat de PvdA een bestuurderspartij is geworden, teveel afgedreven van de oude idealen en dat GroenLinks, die de focus legt op het klimaat, te weinig aansluit bij waar ik me vooral zorgen om maak. Klimaat is goed, maar als je naar de voedselbank moet, denk je daar toch minder aan.

En de SP dan?

Daar kan ik me ook prima in vinden, maar ik heb tegengas nodig. Dat vond ik bij D66. Bovendien ben ik een groot fan van Anne-Marijke Podt. Zij is een voorbeeld voor me.

Wil je de luis in de pels zijn dan? Of irritant kritisch?

Ik bén irritant kritisch. Ik vind dat belangrijk. Vroeger kon ik niet zo kritisch zijn. In de situatie waarin ik ben opgegroeid, als Marokkaan in een achterstandswijk in Culemborg kon ik dat maar beter niet doen. Geen kritiek hebben op het eten wat mijn moeder maakte, wees blij dat je het hebt.

Als jij een smak geld kreeg om iets te veranderen, wat zou je dan doen?

Met geld krijg je niet alles zo maar voor elkaar, maar ik zou investeren in educatie op basisscholen, zodat kinderen niet met wantrouwen over hun eigen positie de pubertijd in gaan. Ik zou investeren in de politie, zodat mensen weer het vertrouwen krijgen dat de politie voor je klaar staat als er iets rottigs gebeurt. En ik zou investeren in stageplekken, zodat de kansarmere jongeren kunnen laten zien dat zij wel degelijk wat kunnen en niet alleen maar lui of moe zijn of Mohammed heten. In deze studentenstad worden MBO-ers naar mijn mening vaak vergeten en krijg je snel het gevoel dat ze ondergewaardeerd worden. Maar woningbouw is ook belangrijk, want er zijn te weinig betaalbare huurwoningen.

Maar dat geld is nog niet op. Wat verder?

Ik zou Overvecht verdelen in buurten, waardoor het kleiner wordt en er meer op maat gewerkt kan worden. Zodat mensen meer verwantschap gaan voelen met hun buurt.

En als ik dan aanklop omdat ik met mijn buren een postduivenvereniging wil opzetten en daar een gebouwtje voor nodig heb?

Dan krijg jij dat. Dat zijn supertoffe dingen. Dat mensen iets met elkaar willen doen. Dat maakt een wijk tot een buurt. Geweldig toch?

Zou jij mensen willen verplichten om de Nederlandse taal te leren?

Mijn vader is 58 jaar en werkloos omdat het bedrijf waar hij werkte failliet is gegaan. Hij heeft zijn hele leven daar gewerkt en sprak de taal niet toen hij als gastarbeider naar Nederland kwam. Nu opeens is dat nodig, want hij moet solliciteren. Hij spreekt wel wat Nederlands, maar niet goed genoeg. Dat kun je nu niet meer vragen. Ik vind dat de politiek in die tijd wel een steekje heeft laten vallen. Er is eigenlijk nooit omgekeken naar de gastarbeiders van toen. Die werkten en je had er geen last van. Het is nu veel beter. Nu is het heel normaal dat als je Nederland binnenkomt je Nederlands gaat leren. Verplichten? Nee, niet voor mensen die hier al zo lang zijn.

Wat vind jij positieve overeenkomsten tussen Overvecht en de wijk Noordwest?

De multiculturaliteit. Dat er zoveel verschillende soorten mensen wonen. Al die leuke winkeltjes. Dat versterkt elkaar. Dat is goed en leuk. Je kunt van elkaar leren.

En wat vind jij heel erg slechte overeenkomsten tussen Overvecht en Noordwest?

De drugscriminaliteit. Als er geschoten wordt, iets dat steeds vaker voorkomt, dan haalt men de schouders op en zegt: “Ach ja, Overvecht hè?”. Ik vind het vreselijk dat mensen het gewoon gaan vinden dat in onze wijken dit soort criminaliteit plaatsvindt. Het is niet gewoon. Niet in de Wilhelminaparkbuurt, maar ook niet in Overvecht. Dat vind ik echt heel erg.

Zou jij wel wethouder willen worden?

Nee. Ik wil tussen de mensen blijven staan. Ik denk dat je als wethouder een te strakke agenda hebt, teveel rompslomp, teveel overleg en bureaucratie om nog een open oor te hebben voor de mensen in de straat. Nee. Ik blijf liever raadslid. Daar kan ik toch het meeste betekenen?

Terug naar overzicht