Kerstviering in… ARGENTINIË

De ‘Salland’ op weg naar Argentinië met op het dek twee rijtuigen voor de Argentijnse Spoorwegen

Werkspoor Courant december 1952

 

Kerstviering in… ARGENTINIË

 

Fiesta de Navidad en Argentina

Om een algehele indruk te kunnen geven van het Kerstfeest, zoals het gevierd wordt in Argentinië, zouden wij dat eigenlijk pas na de Kerstdagen kunnen doen, omdat wij het voor de eerste maal alhier zullen meemaken. Wij geven U dus een indruk volgens voorbereidingen en inlichtingen. De voorbereidingen beginnen zoals in Holland.

De etalages worden 3 à 4 weken voor die tijd in feesttooi gezet met Kerststallen, dennengroen, Kerstboom-versieringen en reclames voor Kerst-cadeautjes. De Kerststallen en Kerstboomversieringen zijn net zo mooi als bij ons, het dennengroen en de dennenbomen zijn namaak.

Vele cadeautjes worden door de mensen zelf vervaardigd. Er is één feestdag, namelijk de 25e December. De Kerstnacht, die hier genoemd wordt ‘‘Noche de Navidad’’ (Nacht van geboorte) of ‘‘Noche Buena’’ (Goede Nacht) begint om 12 uur met het luiden van alle kerkklokken. Na de Kerstnachtdienst, die ongeveer twee uur duurt, begint het feest van eten, drinken en vrolijk zijn.

Hierbij worden grote hoeveelheden gebak, gebraad en koek verorberd en nog grotere hoeveelheden drank, voornamelijk wijn, want het Kerstfeest wordt hier gevierd in een tropische hitte. Alle café’s en restaurants zijn de hele nacht geopend, ook de bioscopen en theaters. De etalages met de Kerstcadeaux doen ons een beetje vreemd aan. De cadeaux bestaan uit badpakken, badjassen, badmutsen, strandartikelen en luchtige zomerse kleding. Maar als wij dan ons voorhoofd afvegen met een zakdoek die al drijfnat is, vinden wij het toch zo vreemd niet meer.

Het Kerstfeest valt in de vacantietijd, ook de viering van de Oudejaarsavond en het feest van Driekoningen, want de vacantietijd is hier van 8 December tot 8 Januari. Velen vertoeven daarom tijdens deze feestdagen in de badplaatsen, in de bergen of andere vacantieoorden. Dit alles is wel zeer in tegenstelling met de intieme sfeer van de Hollandse Kerstfeestviering.

Ook een specifieke Argentijnse Kerstgebeurtenis is, dat er elk jaar op Kerstdag één persoon of familie millionnair wordt, want dan is de trekking van de grootste loterij met de hoogste prijs van 5.000.000 pesos, dit is ongeveer 1.250.000 gulden. Ook bij de paardenrennen waagt haast ieder een kans, alhoewel het daarvoor niet speciaal Kerstdag behoeft te zijn.

Wij Hollanders vieren het feest het liefst in eigen huis of bij onze naaste familie, daarom zullen wij in gedachten meeleven met hen die ons dierbaar zijn, en wij besluiten met allen prettige Kerstdagen toe te wensen.

P. Hemmes.

H. Ettekoven.

A. Bosch.

J.J. Pronk.

Rosario, Dec. 1952.

Terug naar overzicht