Panini: Frankrijk werldkampioen

Voetbal is religie. Of in ieder geval pseudo-religie. Kijk maar naar de verhalen om voetbal heen. Brazilië wordt Goddelijke kanaries genoemd. Voetballers uit Abcoude-Noord zijn Godenzonen. Het gras is heilig en mijn collega, de bondscoach van (alweer) Brazilië, Luiz Felipe Scolari doet een soort wandeltocht naar het Braziliaanse Lourdes omdat hij gelooft dat deze sacrale voettocht Brazilië de Wereldbeker gaat brengen.

We kunnen er honend om doen om dit (bij)geloof. Maar in Zuilen is het niet anders. Waarom worden immers de straten en huizen versierd met oranje vlaggen en slingers? Het is niet meer dan een schreeuw naar hogere machten: laat ons in ieder geval de voorrondes overleven! Want gebeurt dat, dan hebben we langere lol van het WK.

Gezien de vorm en het talent van ons nationale elftal zijn al die vlaggetjes een kansloze smeekbede. Spanje en Chili hebben veel meer kwaliteit. Australië heeft veel meer loopvermogen en vechtlust. Maar misschien ben ik wel een zwartgallige doemdenker. Eerder calvinistisch dan katholiek, zullen we maar zeggen.

Maar ook ik heb mijn verklarende 'bijbel’ bij de hand. Mijn Panini voetbalplaatjesboek is voor mij duiding wie die beker gaat winnen. En onderschat de kracht van Panini niet! Zelfs het gerenommeerde weekblad The Economist had er deze week een artikel over, waarbij losjes uit mijn column van vorige week werd geciteerd (klik HIER).

Als ik mijn Panini album bekijk en doorgrond dan kom ik tot de conclusie dat Frankrijk wereldkampioen wordt. Ja, een verrassing voor de lezer! Frankrijk. Waarom? Omdat ik, de bondscoach, daar op dit moment de meeste plaatjes van heb. En dat betekent op dit moment Frankrijk de meeste kans maakt op de eindoverwinning. De bondscoach heeft altijd gelijk. Ook mijn vrouw Truus beaamt dat. Dus als ik u was zou ik mijn geld op de Fransen zetten.

Dat neemt niet weg dat Zuilen verder mag gaan met het ophangen van straatversieringen. Ik ontneem niemand zijn geloof in een goede afloop van Oranje. Bovendien: de wonderen zijn de wereld niet uit. Hogere machten dan mijn Panini-voetbalplaatjes album hebben uiteindelijk het Laatste Woord.

 

Foto: Oranje versieringen in de Sint-Winfridusstraat

Terug naar overzicht