Snoeiwerk populieren van Maasdijkstraat bij Vliegeniersmonument

Ruim een week geleden viel een wijkbericht op de mat bij circa 45 direct omwonenden aan het van Maasdijkstraat plantsoen, beter bekend als het Vliegeniersmonument.

‘De gemeente is van plan in de week van 3 t/m 7 september de toppen uit de vier historische en monumentale bomen te snoeien’, zo las een verontrust bewoner die jaren terug in actie kwam toen ze dreigden te worden gekapt. De uitleg van de gemeente in het pamflet bevat verhullend taalgebruik over vallende takken.
Er zouden regelmatig takken vallen uit de Italiaanse Populieren, een soort waarvan bekend is dat ze makkelijk dooie takken laten vallen. In de praktijk valt dat reuze mee. Ook was iets te lezen over veiligheidsinspecties (om de drie jaar) zodat de conclusie makkelijk gemaakt kan worden dat de gemeente er te weinig onderhoud aan pleegt. Voor andere lezers waren de bomen opeens weer gevaarlijk.

“Het lijkt op ontkronen” schreef de verontruste bewoner in de Nextdoor Vliegeniersbuurt App en een heuse discussie van voor en tegenstanders van bomen leek op gang te komen, net als jaren terug. De verontruste bewoner belde de bomen-afdeling. Dooie takken eruit halen wat jaarlijks zou moeten gebeuren, is een prima plan. Waarom “Bomen Toppen” (kandelaberen, knotten) niet zo'n goed plan is staat hier https://pksboomverzorging.nl/toppen

Vrijdag belde de bomen-afdeling terug. Reden voor het wijkbericht is juist te voorkomen dat mensen zich achteraf verbazen over de andere aanblik van de bomen. Maar het gaat zeker niet om ontkronen e.d. Er zullen juist gezonde takken worden ingekort om de windbelasting te verminderen. Zo wordt voorkomen dat gezonde takken eruit waaien. Door deze wat zwaardere snoeibeurt wordt het aangezicht van de bomen in eerste instantie wel anders.

De komende jaren zal er intensiever naar deze bomen worden gekeken om in te spelen op de effecten van de snoeibeurt. Er worden niet alleen wat dooie takken uitgehaald. De verwachting is dat de bomen daar op reageren door nieuw loof aan te maken.

Een andere bewoner schreef:

"Het doet me goed dat de vier bomen in ons buurtje zoveel losmaken. Ik ben persoonlijk groot fan van de bomen, hoewel ik deze specifieke soort niet natuurs mooiste vind."

Laten we hopen dat ze er ook weer wat vorm in brengen! De natuur een handje helpen.

(note van de redactie: naam inzender is bij de redactie bekend)

 

Terug naar overzicht