Werkspoorfabriek genomineerd voor 'Beste gebouw 2020'

De Werkspoorfabriek heeft een dubbele nominatie gekregen: voor 'Beste gebouw' en voor 'Beste kantoorgebouw' van 2020. Vorig jaar werd de oude fabriek helemaal verbouwd. Daarbij werd gebruik gemaakt van een innovatief en duurzaam bouwsysteem van de Utrechtse bureaus Respace en Sustainer Homes. Om dit te vieren zijn er in november rondleidingen door de Werkspoorfabriek.

Omgetoverde hal

De lege 175 meter lange hal werd in een paar maanden tijd op een duurzame manier getransformeerd. De hal geeft nu plek aan kantoorruimte voor 50 creatieve ondernemingen en een grote bierbrouwerij. Het industriële karakter bleef behouden en er werd een nieuwe ruimtelijke inrichting aan gegeven. Deze combinatie wordt geprezen in beide nominaties. Op 22 en 28 oktober worden de winnaars van de twee prijzen bekend gemaakt door de jury's.

Leegstaande ruimte weer bruikbaar maken

Om het tekort aan vastgoed in Nederland aan te pakken ontwikkelde Utrechts architectenbureau Sustainer Homes het bouwsysteem Respace. Er is op dit moment in heel Nederland vraag naar bijna 40 miljoen m2 woonruimte en alleen al in Amsterdam naar een half miljoen m2 kantoorruimte. Terwijl er 30 miljoen m2 vastgoed leegstaat. Met het bouwsysteem van Respace kan een groot gedeelte van de leegstaande ruimte omgebouwd worden tot bruikbare woon- of werkruimte. De Werkspoorfabriek is daar een voorbeeld van.

Saaie kantoren? Niet meer nodig!

Gert van Vugt, CEO van Sustainer Homes: “De treurige gipsen wandjes die we kennen uit kantoren zijn echt niet meer nodig. Met dit systeem krijg je daarvoor in de plaats duurzaamheid en circulariteit. Dit gebouw voelt niet als een kantoor, maar als een dorp in de stad waar je elkaar kent en tegenkomt. Het heeft het Werkspoorkwartier getransformeerd naar een place to be in Utrecht.”

 


Rondleidingen zijn op 4, 11 en 18 november van 14:00 tot 15:00 uur.

Schrijf je in via www.respace.nl/rondleiding

Vanwege corona is er plaats voor maximaal 15 deelnemers per rondleiding.


 

Terug naar overzicht