Zo overleeft Nedeljko de coronacrisis

Weinig sociaal contact, onzekerheid, veel negatief nieuws, financiële zorgen. Op welke manier dan ook, corona heeft op ons allemaal invloed. Hoe overleef je dat? Elke week vertellen verschillende Zuilenaren hoe zij dat doen, en welke handige tips ze voor ons hebben. Deze week: Nedeljko Jakovljević (51)

 

Nedeljko:

“De grootste verandering die de pandemie met zich heeft meegebracht in mijn leven is het wegvallen van mijn structuur. Momenteel probeer ik de structuur weer op te pakken, zodat het een beetje aanvoelt als vroeger.

 

Ik mis de vrijheid in het leven, alles lijkt wel erg ingekort. Alles verloopt ook zo simpel, er gebeuren geen spectaculaire dingen in mijn omgeving. Ik had nooit gedacht dat ik in zo’n situatie zou belanden. Het lijkt wel op een geruisloze oorlog. Helaas heb ik in het verleden wel een echte oorlog moeten meemaken. Ik ben een oorlosgveteraan en ben op het moment werkloos. Ik zat in het Kroatische leger, maar natuurlijk is dat een totaal andere slag dan de pandemie.

 

De avondklok vind ik wel het meest belemmerend. Het voelt alsof Nederland in een politiestaat is veranderd. Ook valt het mij op dat mensen erg in hun schulp gekropen zijn. De gezelligheid tussen de mensen begint langzaam te verdwijnen. Daarnaast zijn de buren vrijwel de enige personen die ik nog normaal kan spreken. Ook vind ik de mondkapjes heel onpersoonlijk: je herkent amper iemands gezicht en het belemmert de conversaties.Natuurlijk hou ik me gewoon aan de maatregelen.

 

De bezoekjes van mijn zoon hebben ook een beetje hun charme kwijtgeraakt. De meeste gesprekken gaan nu over de protesten, de nieuwe regels vanuit het kabinet, corona, de doden en ga zo maar door. De onderwerpen zijn te negatief en verdrietig.

 

Zat ik maar aan het strand in Kroatië of Montenegro. Lekker met mijn familie in de zon, zonder een kop vol zorgen. Mensen, hou je alsjeblieft taai, want alleen samen komen we hier doorheen!”

 

Terug naar overzicht