Zuilen, van zelfstandige gemeente tot stadswijk. Deel 189

Verenigingen uit Zuilen deel 24

In het Museum van Zuilen zijn we van start gegaan met de tentoonstelling: Verenigingen uit Zuilen. Wijkwethouder Diepeveen opende deze tentoonstelling, (met enige assistentie van kleinzoon Ewan) door een korfbal door de korf te gooien. Onder het tromgeroffel van het Zuilens Fanfare Corps steeg de spanning ten top, maar het lukte, dus is de tentoonstelling van start! Meer dan 100 verenigingen uit Zuilen zijn in beeld! U kon al lezen over verschillende verenigingen, deze week:

De Rollende Rijders (deel II)

In de plakboeken die bewaard worden door Marian Stoové, een van de oud-leden van De Rollende Rijders”, is een keur van hoogtepunten bijgehouden. Hier volgt een greep daaruit:

ROLSCHAATSGROEP DE “THE ROLL DOLLY’S” UTRECHT

De rolschaatsgroep “The Roll Dolly’s” is in 1956 voortgekomen uit een sportvereniging. De groep vierde dit jaar haar 12½ jarig bestaan.

In deze periode hebben “The Roll Dolly’s”, onder de technische leiding van mevrouw Vermeeren te ’s-Gravenhage (oud-Nederlands kampioene schaatsrijden) en de heer Rodrigo te Utrecht, een uitstekende reputatie opgebouwd.

De vele uitnodigingen voor binnen- en buitenlandse evenementen bewijzen de populariteit van deze groep. Aan belangrijke internationale festiviteiten te Antwerpen, Brussel, Blankenberge, Parijs, Dôle, Aix les Bains, Genéve, Essen e.a. verleende de groep haar medewerking. Het repertoire van “The Roll Dolly’s” bestaat uit klassieke, folkloristische en moderne dansen.

De meest succesvolle nummers van het programma zijn een Hongaarse Dans, een Griekse Dans, een Russische Dans en een moderne Amerikaanse Dans. De dansen worden uitgevoerd door 16 dames in de leeftijd van 16 tot 21 jaar, gestoken in een bij de dans behorende klederdracht of kostuum.

Het is voor de eerste maal, dat een rolschaatsgroep medewerkt aan de taptoe Exbando.

 

Twisten op acht wieltjes…

Vaart en zwier in revue van De Rollende Rijders

(Van een onzer verslaggevers)

Utrecht, maandag – Met veel vaart en zwier hebben de ongeveer honderdvijftig meisjesleden van de rolschaatsenclub “De Rollende Rijders” zaterdagavond op de rolschaatsbaan aan de Prinses Margrietstraat hun “Rollende Revue” gepresenteerd. Letterlijk en figuurlijk liep het allemaal op rolletjes. De ongeveer vijfhonderd belangstellenden (meer dan vorig jaar) die de baan omzoomden, zagen een knirs-knarsende show met veel variatie, waarin regisseur H.F. Rodrigo ook aan de kleinigheden had gedacht.

Heel wat moeders en trouwe donatrices van “De Rollende Rijders” zullen op het ogenblik met doorprikte vingers zitten. Want de kostuumpjes voor de revue zijn in de afgelopen weken zelf gemaakt. Het resultaat van al die avonden achter de naaimachine mocht gezien worden. De meisjes van zes tot zestien jaar zwierden in keurige, kleurrijke pakjes over de baan.

De allerkleinsten presenteren zich in een ontwapenende “Grote Parade der Kleinen” in parade-uniformpjes. Bij de solonummers lieten enige oudere meisjes staaltjes rijtechniek zien, die men alleen bij een beroemde ijsrevue verwacht: gedurfde sprongen, gracieus bochtenwerk en wervelende pirouettes. Wat je allemaal op rolschaatsen kunt doen, werd duidelijk bij de twistdemonstratie, die twee rijdsters gaven.

Gedanst is er volop: tango’s, veel Walsen, Tiroler en Spaanse dansen. Hoogtepunten in het programma waren de persiflage op de operette De Vogelhandelaar, het folkloristisch feest “Heksen Sabbat” en een grootse finale, waarbij alle meisjes op de inmiddels verlichte baan kwamen.

In de pauze speelden de jongens-aspiranten van zes tot tien jaar een partijtje rolhockey. Na afloop werden leden van het eerste juniorenteam van De Rollende Rijders, dat enkele weken geleden kampioen van Nederland is geworden, gehuldigd. Het team, bestaande uit Alex Hoekstra, Bert Schetselaar, Peter Rosmalen, Jan Laterveer, Rini van Schaik en Rinie Deudekom, kreeg namens de vereniging nieuwe shirts met rugnummers aangeboden.

Van supporters kregen jongens een herinneringsvaantje.

 

Kleurrijke show rollende rijders

De Rolschaats-Sterrenparade, die gisteravond in Utrecht door de Kunstrolschaatsafdeling van ‘De Rollende Rijders’ werd opgevoerd, mag in alle opzichten een evenement van Europese kwaliteit genoemd worden.

Het Duitse wereldkampioenspaar Martha en Hans Jürgen Schamberger was in de kuur meesterlijk en ook het optreden van de Nederlandse kampioen Wouter Toledo groeide, na een wat aarzelende eerste kuur, uit tot bijzonder grote hoogte. Naast de solonummers, waarin ook het opkomende sterretje uit Zaandam, Bep Gorter, het talrijke publiek ademloos deed toekijken, waren de groepsballetten van voortreffelijk gehalte.

Zowel de balletgroep van De Rollende Rijders, als die van de Essener IJs- en Rolschaatvereniging waren bijzonder goed verzorgd. Vooral na de pauze, toen met lichteffecten werd gewerkt, ontstond een sprookjesachtige sfeer, waarvoor het publiek na afloop van de avond een ovationeel applaus overhad.

Fotobijschrift: Een moment uit de “Rollende Revue”, die de meisjes van de rolschaatsenclub “De Rollende Rijders” zaterdagavond voor een groot publiek opvoerde

 

 

Terug naar overzicht