Zuilen, van zelfstandige gemeente tot stadswijk. Deel 191

Tot en met 9 februari 2017 kunt u nog op ons stemmen!

De site van het Museum van Zuilen is genomineerd voor de 'Geschiedenis Online Prijs' U kunt op ons stemmen tot 9 februari aanstaande. Help ons aub! (U krijgt een link ter bevestiging van uw stem, pas daarna telt uw stem mee!) kijk op de site: http://www.museumvanzuilen.nl

 

Verenigingen uit Zuilen deel 26

In het Museum van Zuilen zijn we van start gegaan met de tentoonstelling: Verenigingen uit Zuilen. Wijkwethouder Diepeveen opende deze tentoonstelling, (met enige assistentie van kleinzoon Ewan) door een korfbal door de korf te gooien. Onder het tromgeroffel van het Zuilens Fanfare Corps steeg de spanning ten top, maar het lukte, dus is de tentoonstelling van start! Meer dan 100 verenigingen uit Zuilen zijn in beeld! U kon al lezen over verschillende verenigingen, deze week:

 

Zuilense Geitenfokvereniging

Toch een anno 2017 minder vaak voorkomende soort vereniging. Mijn vader heeft een tijdlang (kort na de Tweede Wereldoorlog) in het bestuur van deze vereniging gezeten. Het bekendste lid was ongetwijfeld de bewoner van de Daalseweg 100, de heer Van Ling. Hij werkte bij Werkspoor en maakte bokkenwagens bij de vleet. Van Ling stond in Zuilen bekend als ‘De Bokkenboer’. Wim Schreuders uit de Balderikstraat wist enkele jaren geleden nog te vertellen dat zijn oudere broer vaak de geit ging melken die bij zijn overbuurman in de schuur stond. Die overbuurman was voorzitter van de Zuilense Geitenfokvereniging, en… mijn vader.

Het museum van Zuilen koestert in de collectie een lamoen, gemaakt door de heer Van Ling. ‘Een lamoen, wat is dát nou weer?’, hoor ik u denken. Het is het houten deel, vóór de bokkenwagen, waarin de bok voorgespannen werd. Met tuigage en… bel!

Fotobijschrift: Voor de Bevrijdingsoptocht liep heel Zuilen uit. Wie niet zelf meeliep kwam kijken. Zij zagen ook de heer Van Ling van de Daalseweg nummer 100 voorbij komen. Van Ling was beter bekend onder de naam ‘de bokkenboer’. Die titel maakte hij ook tijdens deze optocht weer waar: hij liep met een bokkenwagen. In de wagen plaatste hij drie buurmeisjes en op de wagen een bordje ‘Terug uit Canada’. Als prinsesjes zaten de dametjes in de wagen. De heer van Ling won dan ook de eerste prijs: een fruitmand. Voordat hij die aan kon pakken greep de buurvrouw de mand uit de handen van de prijsuitrijker en snelde er mee weg. ‘Waar ga je heen met die fruitmand,’ riep de bokkenboer. Het antwoord was duidelijk: ‘Naar huis, het waren toch zeker mijn dochters!’

Terug naar overzicht