Zuilen, van zelfstandige gemeente tot stadswijk, Deel 203

In het Museum van Zuilen is nog steeds de tentoonstelling 'Verenigingen uit Zuilen' te bewonderen. Dus gaan we ook op deze site verder met het beschrijven van een aantal van deze verenigingen. Dit keer een stukje geschiedenis van rolschaatsvereniging 'De Rollende Rijders'. Het is een bewuste keus: donderdag 18 mei is er een ClubReünie van deze vereniging in het Museum van Zuilen. Van 14 tot 17 uur bent u extra welkom!

Het is een artikel uit een weekblad (welke is onbekend). Het knipsel werd ingeplakt door M. Stoové in één van haar drie(!) plakboeken waarin zij haar herinneringen aan de rolschaatsvereniging plakte:

'HUN SHOW LOOPT OP ROLLETJES

Kijk ze daar zwieren en draaien, dansen en springen! Een kleurig en fleurig schouwspel, waarvan U op deze bladzijden kunt genieten. Het zijn de Utrechtse rolschaatsmeisjes die hun kunnen tonen! Hun show – een feest voor het oog – loopt niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk “op rolletjes”.

‘Als het tegen de winter loopt, krijgen de schaatsenslijpers het weer druk. Dan worden de gladde ijzers uit het vet gehaald, want straks als het flink heeft gevroren, moeten er fijn baantjes mee te trekken zijn.

Nederland schaatst graag en daarom wordt er ook als er geen ijs ligt, naarstig aan die sport gedaan, maar dan… op rolletjes. Overal zien wij tegenwoordig jongens en meisjes die op kleine wieltjes rijden, en het is verbazingwekkend hoe behendig sommigen zich op die dingen voortbewegen. Het is een echte straatsport, die door de toenemende drukte in het verkeer steeds meer gevaar met zich meebrengt; het asfalt van de rijweg ziet er aantrekkelijk uit… Enfin, u zult u begrijpt het wel.

Ook in Utrecht was er begrip voor, en niet alleen dat: er werden plannen gemaakt om een rolschaatsvereniging op te richten. “De Rollende Rijders” zou de club gaan heten en vooral de kinderen uit de buurt zouden kunnen meeprofiteren van de prachtige rolschaatsbaan die werd aangelegd.

Het ontstaan van “De Rollende Rijders” dateert alweer van 10 jaar geleden. Algauw was het duidelijk dat de oprichters midden in de roos hadden geschoten. Er was veel belangstelling, overstelpend veel… Jongens, maar vooral meisjes van vier tot vierentwintig jaar meldden zich aan als lid. Er ontstond een saamhorigheid en vriendschap onder de leden, die men niet had verwacht en die de leiders bijzonder veel voldoening schonk.

Op deze bladzijde kunt u zien wat ze presteren: De Rollende Rijders en Rijdertjes, want al jarenlang is het de gewoonte een show te organiseren voor de ouders, maar ook voor andere belangstellenden, en dat zijn er heel wat! Zelfs in de Margriethal van de Jaarbeursgebouwen werd een rolschaatsfeest gehouden waar zelfs enkele wereldkampioenen optraden voor het enthousiaste publiek

Maar ook op eigen terrein wordt er een show weggegeven om van te genieten. Wat de 115 deelnemers daar laten zien, is in één woord geweldig!

Fotobijschrift: De internationaal (België, Frankrijk, Duitsland enz) optredende rolschaatsters gaven ook een internationaal georienteerde show weg. Hier ziet u hen in een Hongaarse outfit.  

Terug naar overzicht