Zuilen, van zelfstandige gemeente tot stadswijk, Deel 211

In het Museum van Zuilen is nog een paar weken de tentoonstelling 'Verenigingen uit Zuilen' te bewonderen. Van een aantal clubs en verenigingen doen we op deze site verslag. Vandaag het verhaal van:

Stichting Elinkwijks Belang

Een stichting die nog steeds zeer actief is moet natuurlijk genoemd worden. Net als de meeste buurtverenigingen is ook ‘het S.E.B.’ kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht. Het verzorgingsgebied was de wijk Elinkwijk, met onder andere de Bessemerlaan, Wattlaan, Dieselweg, Siemensstraat, Fultonstraat, Röntgenlaan, Leeghwaterstraat, Muyskenweg en de Stephensonstraat.

De vereniging was door dit gebied, met woningen voor voornamelijk Werkspoor-personeel, min of meer een ‘Werkspoor-vereniging’. Het vanaf het begin zeer actieve bestuur heeft in de loop der jaren heel veel arbeid voor de donateurs (een stichting heeft geen leden) verzet.

Natuurlijk werden kort na de Tweede Wereldoorlog de bevrijdingsfeesten volop meegevierd. Optochten van de verklede bewoners, Roodkapje compleet met grootmoeder, jager en boze wolf, de Rattenvanger van Hameln. Ook parodieerden de deelnemers de oorlogsituatie zoals bijvoorbeeld de Chinese pindaverkopers die u vroeger bij het station tegen kon komen: ‘Pinda, Pinda, Lekka, Lekka’. En donateurs van de S.E.B. die, op een vrachtauto staande, de geheime zenders uit de voorbije oorlog verbeeldden zoals De Flitspuit.

Hoe de straten in het gebied Elinkwijk versierd waren, laat zich uiterst slecht beschrijven. Alle straten werden uitgebreid van groen en vlaggen voorzien. De bewoners maakten straatoverspannende bogen met groen en voorzagen deze van borden met daarop in keurig geschilderde letters dankbetuigingen aan de bevrijders. Ja, zelfs complete (model)vliegtuigjes aan de bogen met daaronder gebonden ‘pakketjes’ hielpen de feestvreugde verhogen.

De optochten vertrokken vanaf de verzamelplaats aan het Werkspoorplein, waar vóór de Tweede Wereldoorlog nog een muziektent stond. (Deze houten muziektent heeft de brandstofschaarste in de Tweede Wereldoorlog niet overleefd. De Elinkwijkers hadden meer behoefte aan warmte dan aan muziek en zo werd de muziektent gesloopt om in de kachels te verdwijnen.)

Er werd een speelplaats ingericht voor de jeugd van de wijk. De mensen van ‘Het SEB’ maakten eigenhandig een clubgebouw (als ik het zo oneerbiedig mag noemen). Daar werden feesten binnenshuis georganiseerd, onder andere de sinterklaasfeesten, waarvoor door de ijverige leden zelf speelgoed werd gemaakt. Reeds op 7 september 1946 werd in café Wouters een vergadering gehouden over een te houden bejaardentocht.

Fotobijschrift: S.E.B. heeft zich ook over het bezit van een eigen muziekclub mogen verheugen: Animato, bestaande uit: achteraan links, meisje met de gitaar: Alice Vermeulen. Ernaast, jongen met accordeon: Jack de Lange (bedankt). Achter de drums zien we Frans Schoenmakers en staand, naast de jongen met gitaar is Jan Plug. De jongen met gitaar is Hanny Batman. De linkse jongen met de banjo is Dick Puijck, ernaast zitten: met accordeon Cor Wagenmakers en rechts Tom van Dijk. Achter de piano heeft Miep Bongers plaats genomen.

Terug naar overzicht