Zuilen, van zelfstandige gemeente tot stadswijk, Deel 225

In het Museum van Zuilen is de tentoonstelling 'Spelen en Scholen in Zuilen' te bewonderen. We zijn nog niet helemaal klaar met de inrichting, maar wat betreft het verhaal over spelen, dat hebben we inmiddels wel aardig in beeld. Deze week deel een van de serie: 

Spelen op straat DEEL II

Kinderen uit Zuilen konden zich nog niet met 'een scherm' vermaken. Vooral 's zomers (maar ook midden in de winter) speelde men vaak buiten.

Pinkelen

Ook zo’n spelletje om nou niet direct naast het huis te spelen. Een rond of vierkant houtje van ongeveer 2 centimeter doorsnee en zo’n 10 centimeter lang werd voorzien van punten aan de beide uiteinden. Door met een stokje op een van deze punten te slaan, sprong/draaide het houtje omhoog. Het was de kunst om tijdens deze wentelingen met je stokje het ‘pinkeltje’ zo ver mogelijk weg te slaan. Niet aanbevolen voor straten met huizen die een erker voor het huis hebben!

Fotobijschrift: Pinkelende kinderen hoek Leo XII Straat en St.-Josephlaan. Op de put is Erwin Remmerde, hij speelt met zijn vriendje Rini Galesloot.

Terug naar overzicht