Zuilen, van zelfstandige gemeente tot stadswijk, Deel 227

In het Museum van Zuilen is de tentoonstelling 'Spelen en Scholen in Zuilen' te bewonderen. We zijn nog niet helemaal klaar met de inrichting, maar wat betreft het verhaal over spelen, dat hebben we inmiddels wel aardig in beeld. Deze week weer een deel van de serie:

Spelen op straat DEEL IV

Tenten

Kort na de Tweede Wereldoorlog werden op straat, en voornamelijk in de grote vakanties, vaak ‘tenten’ gebouwd. Soms op een (toen) nog braakliggend veldje in de omgeving van de straat, maar dikwijls ook langs een blinde (school)muur.

De kleden, gordijnen, stokken, bezemstelen en heel veel wasknijpers werden door een grote schare bevriende straatgenootjes aangeleverd. De tent -warm, muf en broeierig- was een heerlijk onderkomen voor allen die er aan hadden meegeholpen.

Fotobijschrift: Het verhaal bij deze foto kreeg ik van de heer T. Lutteke. Hij schreef me: ‘Dit is een foto van een tent op het Herculesveld, gemaakt van oude kleden. Wij speelden daarin onder toezicht van mevrouw Schuijl-Gerristen. Zij was reumatisch, had een stijf been en door reuma aangetaste vingers. Ondanks dat, wist zij wel alles te regelen. Ik weet ook de namen nog: tegen de tent v.l.n.r.: Nico Bambach, Broer (later wordt hij Boudewijn genoemd) Lutteke, Theo Franke, Roel Neut en Harry Bambach. Op de tweede rij Rob Schuijl, Bouw Lutteke, Teus Lutteke, een logé bij mevrouw de Vries van de Bessemerlaan 24, en vooraan met de witte haren Joop Lutteke. Als ik naar de (toen) jongste broer kijk, zal het 1948 geweest zijn. Dit broertje is in 1945 geboren in het noodhospitaal dat was ingericht in Openbare Lagere School 4. Daar hielp mijn moeder veel kinderen met afgekolfde moedermelk. Wij profiteerden daar ook van, want diverse moeders spaarden weer eten voor ons.’

Terug naar overzicht