Zuilen van zelfstandige gemeente tot stadswijk, Deel 236

Zuilen eert zijn gevallenen Deel 4

Naar aanleiding van de tentoonstelling Zuilen in de Tweede Wereldoorlog, die op 4 mei 2018 door burgemeester J. van Zanen geopend zal worden, schrijf ik gedurende deze tentoonstelling over Zuilense slachtoffers van die oorlog. Dit stukje hoort eigenlijk nog bij het verhaaltje van 28 april, maar omdat ik maar één foto per artikel kan plaatsen heb ik het in tweeën gesplitst.

... Hoe was het intussen aan boord verlopen? Het zou jaren duren, voor wij een beeld hiervan konden vormen.

Aan boord van De Ruyter bevonden zich o.a. de Zuilenaren A.F. Baron van Tuyll van Serooskerken en W. Smoorenburg. Baron van Tuyll was luitenant-ter-zee tweede klasse en adjudant van Schout-bij-Nacht Karel Doorman. Van deze is alleen bekend, dat hij het laatst gezien is in gezelschap van Karel Doorman.

Smoorenburg, die marinier eerste klasse was en dienst deed als afstandswaarnemer op de De Ruyter, nam reeds dienst in mei 1929. Van hem is in het geheel niets bekend.

Volgens een ooggetuige-verslag was er nergens aan boord van de De Ruyter paniek en verliet niemand zijn post voor de order tot het verlaten van het schip gegeven was. De sloep, waarin de meeste overlevenden van de slag zich bevonden, verwijderde zich zo snel mogelijk, ten einde uit de zuiging van het zinkende schip te komen.

De mannen in deze sloep zagen in het heldere maanlicht vier figuren op de valreep staan: de schout-bij-nacht Doorman, diens vlaggenkapitein en zijn chef-staf en luitenant-ter-zee tweede klasse, Baron van Tuyll van Serooskerken, zijn Adjudant.

Rustig rookten zij hun laatste sigaret. Hun beurt was gekomen en ze namen deze laatste grote beurt, zoals het grote zonen van De Ruyter betaamt.

 

Fotobijschrift: W. Smoorenburg

 

Geboren: 7 december 1912 overleden: 27 februari 1942

Terug naar overzicht