Zuilen van zelfstandige gemeente tot stadswijk, Deel 238

Zuilen eert zijn gevallenen Deel 6

Naar aanleiding van de tentoonstelling Zuilen in de Tweede Wereldoorlog, die 4 mei jongstleden door burgemeester J. van Zanen geopend werd, schrijf ik gedurende deze tentoonstelling over Zuilense slachtoffers van die oorlog. Zoals u vorige keer kon lezen heb ik het artikel in tweeën gesplitst, omdat ik maar één foto per artikel kan plaatsen.

Onder het kopje 'De Jehova getuigen' vandaag het verhaal van: H. Zeeman

Wat de heer Zeeman betreft, ook hij was een zeer actief Jehovagetuige. Bij een doopplechtigheid van een nieuw lid ergens in Utrecht werd er door de S.D. een inval gedaan en deze verrichte 35 arrestaties, merendeels onder Jehovagetuigen, maar ook onder toevallige voorbijgangers.

Zeeman was echter thuis, omdat zijn aanwezigheid bij de doopplechtigheid niet noodzakelijk was. Het schijnt, dat er bij de inval een lijst met namen in handen van de Duitsers gevallen is, of dat er verraad in het spel geweest is.

Hoe het ook zij, op 7 september 1941 werd Zeeman thuis gearresteerd. Ook hij volgde de lange martelgang langs gevangenissen en concentratiekampen en overleed tenslotte in het kamp Oranienburg in april 1942.

 

Fotobijschrift: H. Zeeman Geboren: 16 augustus 1903 overleden april 1942.

Terug naar overzicht