Zuilen van zelfstandige gemeente tot stadswijk, Deel 244

Zuilen eert zijn gevallenen Deel 12

Naar aanleiding van de tentoonstelling Zuilen in de Tweede Wereldoorlog, die 4 mei jongstleden door burgemeester J. van Zanen geopend werd, schrijf ik gedurende deze tentoonstelling over Zuilense slachtoffers van die oorlog. Deze week gaat het over De L.O. te Zuilen en natuurlijk Henny Knipschild.

Van het uitgebreide verhaal, vandaag deel 4

Na de Tweede Wereldoorlog worden de 'Landwachters' gearresteerd, dat kon u vorgige week lezen. De uitspraak liet nog even op zich wachten, maar daar kwam op 17 april een bericht in 'De Waarheid':

De Waarheid 17 april 1947

Schanddaad berecht

Het Bijzonder Gerechtshof te Utrecht heeft hedenmorgen in de bekende zaak tegen de Landwachters, die o.a. enige illegale strijders achter de auto bonden en voortsleurden, de volgende vonnissen geveld: B. Heegers, doodstraf; D. Minck, 20 jaar; De Ridder, 12 jaar; Den Oudsten, 8 jaar. Hissink, vrijgesproken.

fOTOBIJSCHRIFT: Op dinsdag 4 mei 2004 om 12.00 uur onthulde burgemeester mr. A.H. Brouwer-Korf samen met de initiatiefnemer, de heer W. van Scharenburg, het Henny Knipschildplantsoen in Zuilen. Het plantsoen, waarin het verzetsmonument in Zuilen staat, kreeg de naam van de Zuilense verzetsman Henny Knipschild. Een week eerder honoreerde burgemeester Brouwer-Korf het verzoek van bewoners van Zuilen.

Terug naar overzicht