Zuilen van zelfstandige gemeente tot stadswijk, Deel 245

Zuilen eert zijn gevallenen Deel 13

Naar aanleiding van de tentoonstelling Zuilen in de Tweede Wereldoorlog, die 4 mei jongstleden door burgemeester J. van Zanen geopend werd, schrijf ik gedurende deze tentoonstelling over Zuilense slachtoffers van die oorlog. Deze week gaat het over de drie medewerkers van de Demka Staalfabrieken die door de Duitsers werden doodgeschoten.

Deel 1

 

De K.P. en de Demka.

De K.P. (KnokPloeg) was wel een der bekendste en door de moffen meest gevreesde verzetsorganisatie. Te Zuilen behoorden daartoe onder meer W.G. de Boer, mr. R. Loggers en K.F.N. Tempelman.

In de meeste bedrijven in Nederland, waar gedurende de bezettingsjaren voor de Duitsers werd gewerkt, waren sabotageploegen werkzaam. Zij remden de productie, maakten machines onklaar en brachten de moffen vaak tot razernij.

Zij zorgden ervoor, dat er zo min mogelijk gewerkt werd. De Duitsers hebben in de bezettingsjaren geen hoge dunk gekregen van de Nederlandse arbeidsproductiviteit.

Ook de Demka werkte, zij het dan ook slechts indirect, voor het Duitse oorlogspotentieel. Reeds in 1941 achtte de R.A.F. het noodzakelijk de fabriek door een bombardement uit te schakelen. Dit bombardement kostte de bekende Zuilense voetballer Joh. Meeuwsen het leven. De directie van De Muinck Keijzer deed echter haar uiterste best, haar personeel in Holland te houden en zette haar poorten open voor diegenen, die weigerden naar Duitsland te gaan arbeiden en gezocht werden door de beruchte S.D.

Zodoende waren er de laatste oorlogsjaren enkele honderden onderduikers op de fabriek werkzaam. Ook heeft de Demka onder de ogen van de moffen onderdelen gemaakt voor een cyclotron installatie, die illegaal door Philips gebouwd werd, ten behoeve van het atoomonderzoek.

 

Fotobijschrift: W.G. de Boer Geboren: 5 september 1918 overleden: 26 oktober 1944.

Terug naar overzicht