Zuilen van zelfstandige gemeente tot stadswijk, Deel 279

De voorbereidingen voor de verhuizing van het Museum van Zuilen zijn al een tijd aan de gang. De beoogde nieuwe locatie is de Werkspoorfabriek op het Werkspoorterrein. Daar gaat het Museum van Zuilen van start met een grote Werkspoortentoonstelling. In de aanloop daarnaartoe vindt u de komende tijd artikelen uit de Werkspoor Courant, de ‘Utrechtse Editie’, waarin de voor Zuilen zo belangrijke fabriek onder de aandacht komt. Dit is deel 24.

Werkspoor Courant 14 mei 1948

Nieuwe tramwagen in zicht

Na enkele maanden hard ploeteren is men bij Werkspoor te Utrecht dan eindelijk zover gekomen, dat de nieuwste aanwinst voor de HTM ‘‘op de wielen’’ kwam om onze fotograaf gelegenheid te geven deze eersteling van de serie van zestien te kieken.

De ‘‘201’’ is, van buffer tot buffer gemeten, dertien meter lang en 2.20 meter breed. De stroomafnemer (beugel, zegt de leek) is nog neergeklapt; hij heeft hetzelfde model als die, welke bij de gestroomlijnde electrische treinstellen van de NS gebruikt worden. Trouwens, er is meer, wat aan de NS-treinen herinnert: de ramen bijvoorbeeld hebben hetzelfde systeem, waarborgen een goede ventilatie en bovendien een goed uitzicht. Een ander nieuwigheidje is het lijnnummer vlak naast de ingang.

Bij Werkspoor te Utrecht waren zowel ingenieur als arbeider trots op deze wagen en wij hebben het vertrouwen dat de wagenvoerders der HTM het ook zullen zijn.

In Augustus hoopt men de hele serie afgeleverd te kunnen hebben, de vijftien andere ‘‘broers’’ van de ‘‘201’’ staan nu op stapel en nummer twee zal niet zo heel erg lang meer op zich laten wachten.

Het interieur van de ‘‘201’’ is keurig, er zijn dertig zitplaatsen, achttien staanplaatsen op elk balcon.

Aan de ventilatie is bijzondere zorg besteed, zij geschiedt door het dak met z.g. ‘‘Flettners’’. De matstalen banken met groen lederen bekleding kunnen in de rijrichting geklapt worden. Opvallend is ook het ruime uitzicht, dat de wagenbestuurder naar alle zijden heeft.

1.De hier bedoelde ‘Flettners’ zijn dakventilatoren. De Engelse fabriek die deze ventilatoren maakt bestaat nog steeds

Terug naar overzicht