Zuilen van zelfstandige gemeente tot stadswijk, Deel 299

De voorbereidingen voor de verhuizing van het Museum van Zuilen zijn al een tijd aan de gang. De beoogde nieuwe locatie is de Werkspoorfabriek op het Werkspoorterrein. Daar gaat het Museum van Zuilen over enkele maanden van start met de tentoonstelling Ons Werkspoor. In de aanloop daarnaartoe vindt u de komende tijd artikelen uit de Werkspoor Courant, de ‘Utrechtse Editie’, waarin de voor Zuilen zo belangrijke fabriek onder de aandacht komt. Dit is deel 44.

Werkspoor Courant 1950

Uit de werkplaatsen

Bout- en Stiftlassen

In onze vorige editie gaven wij een artikeltje over het argon-arc lassen, thans zullen we U iets vertellen over het bout- en stiftlassen.

Het bout- en stiftlasapparaat wordt gebruikt, voor het lassen van tapeinden, bouten, stiften, ringen, haken, enz., aan platen en profielen. Dit apparaat bestaat uit 4 delen, namelijk een laspistool, tijdregelapparaat, gelijkstroomtoestel en een stel laskabels. Het principe van het bout- en stiftlassen kunnen we het beste vergelijken met het zogenaamde afsmeltlassen.

Afsmeltlassen wil zeggen, dat de contact-vlakken van de te lassen delen allereerst op smelttemperatuur gebracht en daarna met kracht op elkaar gedrukt worden, waardoor een soort samensmelting van de te lassen delen ontstaat, zodat een hechte verbinding verkregen wordt. Om de kwaliteit van de las bovendien nog te verbeteren wordt veelal gebruik gemaakt van bouten of stiften, welke zijn voorzien van een vloeimiddel. Dit vloeimiddel heeft dezelfde bedoeling als de bekleding van een gewone laselectrode, namelijk, dat de las zich in een neutrale atmosfeer kan vormen.

Het tijdregelapparaat, op de foto te zien (vierkante kastje) dient om de stroom, opgewekt door een gelijkstroomtoestel, op het gewenste ogenblik automatisch in en uit te schakelen.

Met dit bout- en stiftlaspistool is het mogelijk stiften van 3 tot 15 millimeter diameter vast te lassen. Hiermede kan in vele gevallen het zo bewerkelijke boren en tappen uitgespaard worden.

Het apparaat is van Amerikaanse oorsprong en is onder meer gebruikt voor het lassen van bevestigingsbouten voor het hout van vliegdekschepen. Bij ons zal het apparaat gebruikt worden bij de rijtuigen voor het aanbrengen van het vulhout.

Fotobijschrift: Koelewijn (Y.B.) met het bout- en stiftlas-apparaat in actie.

 

Terug naar overzicht