Zuilen van zelfstandige gemeente tot stadswijk. Deel 301: eigen Nederlandse locomotieven.

De voorbereidingen voor de verhuizing van het Museum van Zuilen zijn al een tijd aan de gang. De beoogde nieuwe locatie is de Werkspoorfabriek op het Werkspoorterrein. Daar zou het Museum van Zuilen open gaan op 16 mei aanstaande, met de tentoonstelling ‘Ons Werkspoor’. De coronacrisis bepaald anders. Op dit moment is er geen enkel besluit te nemen wanneer het Museum van Zuilen dan wél open gaat. Dat leest u uiteraard zodra we het weten. In de aanloop daarnaartoe vindt u de komende tijd nog steeds artikelen uit de Werkspoor Courant, de ‘Utrechtse Editie’, waarin de voor Zuilen zo belangrijke fabriek onder de aandacht komt. Dit is deel 46.

Werkspoor Courant 31 augustus 1950

Nederland bouwt nu zelf zijn electrische locomotieven

Order van N.S. opent wijde perspectieven

Van onze verslaggever.

UTRECHT. – De n.v. Heemaf te Hengelo en Werkspoor te Amsterdam zijn onlangs begonnen met de bouw van 25 electrische locomotieven, voor de Nederlandse Spoorwegen. Deze locomotieven moeten eind 1951 gereed zijn. Het worden zes-assige machines van zwaar type, bestemd voor sneltreinen. Zij zullen de treinen een normale dienstsnelheid van 125 km. per uur geven, met een maximale dienstsnelheid van 140 km.

Heemaf heeft reeds in 1921 een licentie-overeenkomst gesloten met de Westinghouse Electric Corporation in de Verenigde Staten. Uit deze samenwerking ontstond een serie electrische locomotieven voor Indië, waarvan de eersten in 1923 werden geleverd.

Het lag in de lijn van de ontwikkeling dat ook Nederland zou overschakelen op electrische locomotieven. Door allerlei omstandigheden zijn de N.S. daaraan voor de oorlog niet meer toe gekomen. Vele jaren lang hebben we kolen verslindende stoommachines zien rijden onder een kostbaar en steeds groeiend net van stroomdraden.

Wel heeft Heemaf een zeer grote rol gespeeld bij de electrificatie van ons spoorwegverkeer door de levering van electrische motorrijtuigen en treinstellen. Na de oorlog zijn eerst grote bestellingen op electrische locomotieven gedaan in het buitenland. Thans heeft echter ook de Nederlandse industrie, die kan beschikken over de ruime Amerikaanse ervaring op dit gebied, haar kans gekregen.

Het ontwerp voor deze 25 locomotieven is ditmaal gemaakt in samenwerking met Westinghouse en Baldwin Locomotive Works. De onderdelen, voor zover zij geïmporteerd moesten worden, zijn ook door deze fabrieken geleverd.

De plannen liggen echter reeds gereed om zo nodig alle locomotieven in ons land te bouwen. Er zijn daarvoor geen belangrijke investeringen nodig. Het gaat voorlopig om een geleidelijke omschakeling van electrische motorrijtuigen en treinstellen op locomotieven.

De n.v. Heemaf, de belangrijkste aanneemster van dit grote werk, verzorgt het electrische gedeelte. Werkspoor zorgt als onderaannemer voor het mechanische deel. De locomotieven krijgen een motor op elk der zes assen. Het totaal vermogen wordt 3000 pk. De bouwwijze is typisch Amerikaans, met een zwaar versterkte neus aan beide uiteinden en zeer ruime bestuurderscabines. In het midden van de locomotief komt de hoogspanningsruimte. Deze is op doeltreffende wijze beveiligd en kan alleen betreden worden wanneer de machine stroomloos staat. De koellucht voor de tractiemotoren wordt aangezogen door speciale jalouzieën aan de zijkant van de bak. Deze jalouzieën houden verontreinigingen tegen. De bak komt te rusten op twee zware liggers; de draaistellen krijgen een gietstalen frame met wiegbalk. Lengte over de buffers ruim 18 meter.

Fotobijschrift: De 1200 in aanbouw in de fabrieken van Werkspoor-Utrecht.

Terug naar overzicht