Zuilen van zelfstandige gemeente tot stadswijk. Deel 309: Spoorwegongeluk bij Sloterdijk op 3 October

Het Museum van Zuilen is verhuisd. Na ruim 10 jaar op de Amsterdamsestraatweg werd de ruimte daar te klein en werd een nieuwe locatie gevonden in de Werkspoorfabriek op het Werkspoorterrein, Schaverijstraat 13. Door openden we de deur op 1 juli 2020. Voor een bezoek bent u (na de lockdown!) van harte welkom! Maar… boek uw bezoek op onze site www.museumvanzuilen.nl, of bel voor een afspraak: 06 810 366 62.

De nieuwe locatie is ingericht met een uitgebreide tentoonstelling ‘Ons Werkspoor’. Op deze site schrijven we over de geschiedenis van de fabriek. Dit is deel 54.

Werkspoor Courant 19 oktober 1951

 

Spoorwegongeluk bij Sloterdijk op 3 October

Bij het ter perse gaan van deze editie, bereikte ons het bericht van de ontsporing van de 200 meter lange gestroomlijnde electrische trein nabij Amsterdam.

Er waren gelukkig geen doden te betreuren bij deze ontsporing, die tot een der ernstige materiële ongelukken werd. „Maar,’’ zo verklaarden de autoriteiten van de Nederlandsche Spoorwegen, „de hechtheid van het treinmaterieel heeft op ondubbelzinnige wijze haar waarde bewezen.’’

…bielsen, staalkrukken en bouten vlogen naar alle kanten; de rails werden verwrongen, de bovenleiding brak op vele plaatsen, de spoordijk werd over een grote lengte opengereten, tientallen betonnen paaltjes sneuvelden, twee electriciteitsmasten vielen in stukken neer, maar de trein bleef heel. Zelfs de derde en vierde wagon die een hoek van 130 graden maakten, bleven hecht aan elkaar. Alle koppelingen bleven vast en slechts enkele ruiten braken…

Wij laten in het midden of alle rijtuigen van Werkspoor afkomstig waren. Er zullen in ieder geval vele tussen gezeten hebben. Waar wij in verband hiermede nog eens de aandacht op willen vestigen, is de verantwoordelijkheid, die ieder op onze fabriek mee moet dragen bij zijn werk aan onze producten.

Dit is het tweede ongeluk van recente datum, waarbij wij vernemen dat mensenlevens gespaard zijn door de deugdelijkheid van ons product.

Terug naar overzicht