Zuilen van zelfstandige gemeente tot stadswijk. Deel 310: Katalytische kraakinstallatie voor de B.P.M. - Pernis

Het Museum van Zuilen is verhuisd. Na ruim 10 jaar op de Amsterdamsestraatweg werd de ruimte daar te klein en werd een nieuwe locatie gevonden in de Werkspoorfabriek op het Werkspoorterrein, Schaverijstraat 13. Door openden we de deur op 1 juli 2020. Voor een bezoek bent u (na de lockdown!) van harte welkom! Maar… boek uw bezoek op onze site www.museumvanzuilen.nl, of bel voor een afspraak: 06 810 366 62.

De nieuwe locatie is ingericht met een uitgebreide tentoonstelling ‘Ons Werkspoor’. Op deze site schrijven we over de geschiedenis van de fabriek. Dit is deel 55.

Werkspoor Courant 16 november 1951

 

Van ons werk

 

Katalytische kraakinstallatie voor de B.P.M. - Pernis

Veredelingsbedrijf

De capaciteit van de installatie bedraagt ruim 1.250.000 ton per jaar en deze uitbreiding betekent dat het bedrijf een verdere perfectionering van zijn apparatuur heeft gekregen, welke is aangepast aan de steeds zwaardere eisen, aan aardolieproducten gesteld. Het feit dat deze producten in stijgende hoeveelheden en in steeds betere kwaliteit worden gevraagd, noopt in de raffinagebedrijven tot een voortdurende modernisering van de installaties. De bouw van de “catcracker’’ is daar een voorbeeld van, omdat het hierdoor mogelijk zal zijn tot een verdere veredeling van de producten over te gaan en tevens de nodige flexibiliteit te bezitten om aan de wisselende marktbehoeften te voldoen. De veredeling der eindproducten is van grote betekenis voor de export.

Europa's eerste katalytische kraakinstallatie van het fluid-bed type kwam onlangs gereed op de terreinen van de raffinaderij van de Bataafsche Petroleum Maatschappij (Koninklijke Shell Groep) te Rotterdam-Pernis.

De bouw van deze installatie heeft bijna twee jaar in beslag genomen en zij werd 9 November jl. officieel in werking gesteld door de Minister van Economische Zaken. Prof. Dr. J.R.M. van den Brink. De foto toont een bouwfase.

Terug naar overzicht