Zuilens mysterie: wat is het verhaal achter ‘Het Schaakwijk’?

De schaakwijk, of ‘Het Schaakwijk’, zoals de kleine buurt in Zuilen wordt genoemd, werd na de Tweede Wereldoorlog gebouwd voor met name de fabrieksarbeiders die in de omgeving van Zuilen woonden. De buurt kenmerkte zich door straatnamen die naar het schaakspel vernoemd waren. Én door de schaakstenen in de gevels van de woningen. Maar waar zijn die schaakstenen gebleven?

 

Gigantische schaakstukken in gevelstenen

“Het was een soort versiering van de flats en ze zijn geschonken door de twee fabrieken in Zuilen: de staalfabriek Demka en de Wagon- en Bruggenfabriek Werkspoor”, vertelt voorzitter Wim van Scharenburg van het Museum van Zuilen.

Er werden enorme schaakstukken in de gevelstenen van ieder hoekhuis geplaatst én kleine varianten (baksteenformaat) in de voorgevels van alle huizen. Zo vond je in de Loperstraat het schaakstuk loper en in de Damestraat het schaakstuk dame.

De woningen werden destijds gebouwd voor maar 5.800 gulden per stuk. Nergens in Nederland waren nog zulke goedkope flatwoningen te vinden.

 

Verdwenen ornamenten

Maar toen eind vorige eeuw de wijk voor een groot deel werd gesloopt voor nieuwbouw, verdwenen ook de iconische schaakstenen uit de gevels. Destijds is door de gemeente Utrecht beloofd dat de schaakstukken na de nieuwbouw terug zouden komen: “We slaan ze op en ze komen terug.”

Maar het omgekeerde gebeurde: de ornamenten raakten zoek en kwamen niet meer terug in de wijk. Nu is er een idee om de schaakstukken toch nog te laten terugkeren in de wijk, maar dan in een andere vorm.

 

De schaakstukken weer terug in de wijk

Gelukkig heeft Museum van Zuilen een plan om de schaakstukken toch weer terug te brengen in de wijk. Dat lees je hier:

 https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/2173088/museum-wil-verdwenen-schaakstukken-van-zuilen-in-nieuwe-vorm-terugbrengen-in-straatbeeld.html

Terug naar overzicht